2013. október 16., szerda

Szórakoztató és mozgásos játékok 1.

Nagycsoportos gyerekekkel már lehet elég komoly játékokat játszani, mely gondolkodásra és mozgásra készteti őket. Néhány kedvenc játékot leírok nektek.


1. Köszönöm játék:
A gyerekek körbe leülnek a szőnyegre. Előveszek egy képzeletbeli ceruzát, közösen kitaláljuk, hogy mit rajzoljunk pl. rajzoljunk napot. Elkezdek rajzolni a levegőbe, és amikor kész megkérdezem a gyerekektől, hogy jó lesz-e. Persze ők azt felelik, hogy igen, jó, ezután tovább adom a képzeletbeli ceruzát a mellettem ülő gyereknek.

A játék lényegét már el is kell áruljam, amikor valaki odaadja a másiknak a ceruzát, akkor azt meg kell köszönnie, különben azt mondom, hogy nem jó a rajza.
Tehát odaadtam a ceruzát, még a játék elején nem is figyelnek oda, csak arra, hogy jól "rajzoljanak", így elkezd rajzolni, mondom neki, hogy szóljon, ha kész van. Ha megköszönte előzőleg a ceruzát, akkor bármilyen is a rajz (vagyis úgysem lehet látni), az jó lesz, ha nem mondta, hogy "köszönöm", akkor viszont nem, de ettől függetlenül tovább adhatja a ceruzát.

Nem sok gyerekkel szoktam játszani, 6-8 fő éppen elég, mert többször körbe megy a játék mire esetleg rájönnek a megoldásra. Amikor átadom a ceruzát, a "tessék" szó talán segít abban, hogy meg kell köszönni, amit adnak, kapunk. Ez mindig kihangsúlyozom. Lehet nehéznek tűnik a játék, de azért merem ajánlani, mert nálunk elég jól ment a nagyoknál, akik talán már türelmesebbek, a kicsiknél.

2. Színes kártyák játék:
Ezt a játékot akár az egész csoporttal lehet játszani, pl. reggeli torna időben, bemelegítés után.
Mindenkinek osztok egy kártyát, amely piros, zöld vagy sárga. (Így ősz tájékán akár gyűjthetünk piros, zöld, sárga leveleket, és azok helyettesíthetik a kártyákat - na és persze mást is kitalálhatunk).
Össze-vissza kerülnek oda a színes kártyák a gyerekek kezébe, jó nagy körbe állunk vagy 2-3 sorba úgy, hogy elférjenek a gyerekek.
Azt mondom, hogy:
a.) Akinek a kezében piros kártya van, az végezzen 5 guggolást.
b.) Akinek a kezében zöld kártya van, az ugorjon kettőt.
c.) Akinek a kezében sárga kártya van, az forogjon háromszor.
d.) Akinek a kezében piros kártya van, az csípőre tett kézzel forduljon balra és jobbra néhányszor.
e.) Akinek a kezében zöld kártya van, az álljon fél lábon amíg szólok. (persze csak kis időre)
f.) Akinek a kezében sárga kártya van, az üljön le, nyújtsa ki lábait és hajoljon előre hétszer.
h.) Akinek a kezében piros kártya van, az cseréljen azzal, akinél zöld van.
i.) Akinek a kezében sárga kártya van, az kérje el a piros kártyákat.
j.) Akinek a kezében zöld kártya van, az hozza ide nekem a kártyáját, és végül a többiek is, hogy össze tudjam szedni. :)

Ez csak egy példa lenne, de bármilyen mozgásos feladatot kitalálhatunk, különböző torna eszközöket is belevehetünk.

3. Kérdezős játék:
Ezt akkor szoktuk játszani, ha még van kis időnk ebéd előtt, de kimenni sajnos nem tudunk, mert esik az eső.
Körbeülünk a szőnyegen, egy kis labdát gurítanak egymáshoz a gyerekek, mi odafigyelünk, hogy ha sokan vagyunk azért minden kisgyerekhez odajusson a labda.
Felteszek egy kérdést, akihez odagurul a labda annak mondania kell egy gyümölcs nevet. Ebből nagyon sok van, sokfélét ismernek a gyerekek. Persze itt is sok mindent ki lehet találni, pl. Milyen háziállatod van otthon?, Mi a kedvenc színed?, (ünnepek után) Mit kaptál Karácsonyra? stb.

4. Azért szeretem... játék:
Egyik évben az volt az ajándék anyák napjára, hogy elmondták a gyerekek, hogy miért szeretik az anyukájukat.
"Azért szeretem az anyukámat, mert..." - mondatot kellett befejezniük.
Ezt átalakíthatjuk, hogy ha már nagycsoportosok, akkor pár éve már az oviba járnak, így ezt a mondatot is tudják folytatni:
"Azért szeretem az óvodát...". Érdekes és nagyon aranyos hozzászólások születnek. :)

5. Mi lehet kör alakú? játék
Egy kis udvari játék előtti gondolkodó játék. Mindenki leül a székére és körülnéz a csoportszobában vagy elgondolkodik a válaszon. Megkérdezem, hogy mely tárgyak azok amelyek kör(gömb) alakúak? (nem csak a csoportszobában)
Aki tud válaszolni az jelentkezik (áh tudom, ez még oviban nem nagyon megy :) ) és mond egy jó választ, majd mehet ki öltözni. Ez egy elég gyors játék, akinek nem megy úgyis segítünk. Mi lehet kör vagy gömb alakú? A falióra, a labda, a hógolyó, a nap, a tányér, a hulahopp karika, az autó kereke, Marcsika ruháján a pöttyök... stb. :D

Még folytatom... :)



1 megjegyzés: